Tripel er en stærk, lys belgisk ale med en kompleks balance mellem maltens sødme, frugtede gærestere og pepperet krydderi. Navnet 'tripel' henviser oprindeligt til brugen af tre gange så meget malt som i en almindelig øl. Tripel er kendetegnet ved sin lysegylden farve, høje alkoholprocent (typisk 7-10%), og sin tørre finish. Stilen blev skabt af Westmalle Trappist-bryggeriet i 1934 og er siden blevet en klassiker i belgisk ølbrygning.
Karakteristika
Farve
Lys gylden til dyb gylden
Mundfølelse
Medium til fyldig krop med høj kulsyre
ABV (Alkoholprocent)
7.5-10.0%
IBU (Bitterhed)
20-40
Aromaer
Smagsnoter
Historie
Tripel blev skabt af Westmalle Trappist-bryggeriet i Belgien i 1934, selvom den moderne version blev perfektioneret i 1956. Broder Bonaventura, brygmesteren på Westmalle, udviklede opskriften for at skabe en stærk, lys ale der kunne konkurrere med Pilsner's popularitet. Navnet 'tripel' kom fra middelalderens system med enkelt, dobbelt og tripel bryggelse. Siden Westmalles succes har mange belgiske bryggerier og Trappist-klostre udviklet deres egne versioner af tripel.
Madparringer
Servering
Serveringstemperatur
8-12°C
Glastype
Tulipanglas eller Kelkglas