Stout er en mørk, fyldig øl med kraftige aromaer af ristet malt, kaffe og chokolade. Oprindeligt var 'stout' blot et ord for en stærk porter, men har siden udviklet sig til sin egen kategori. Stilen spænder fra tørre, bitre Irish Stouts som Guinness til søde, cremede Milk Stouts og kraftfulde Imperial Stouts. Karakteristisk for stout er brugen af ristet byg, som giver den karakteristiske mørke farve og de ristede smagstoner.
Karakteristika
Farve
Dybsort til kulsort
Mundfølelse
Medium til fyldig krop med blød, cremet tekstur
ABV (Alkoholprocent)
4.0-8.0%
IBU (Bitterhed)
25-60
Aromaer
Smagsnoter
Historie
Stout udviklede sig fra porter i 1700-tallets London. Navnet 'stout' henviste oprindeligt til en stærkere version af porter ('stout porter'). Den irske stil, Guinness, blev den mest berømte stout i verden efter Arthur Guinness begyndte at brygge den i Dublin i 1759. Under første og anden verdenskrig blev Imperial Stout populær som eksportvare til russiske hoffet. I dag oplever stout-stilen en renæssance med craft beer-bevægelsen, hvor bryggere eksperimenterer med forskellige varianter og smagsprofiler.
Madparringer
Servering
Serveringstemperatur
10-13°C
Glastype
Pintglas, Tulipanglas eller Snifter