🍺

Stout

Irland og England (1700-tallet)

Ale (Overgæret)

Stout er en mørk, fyldig øl med kraftige aromaer af ristet malt, kaffe og chokolade. Oprindeligt var 'stout' blot et ord for en stærk porter, men har siden udviklet sig til sin egen kategori. Stilen spænder fra tørre, bitre Irish Stouts som Guinness til søde, cremede Milk Stouts og kraftfulde Imperial Stouts. Karakteristisk for stout er brugen af ristet byg, som giver den karakteristiske mørke farve og de ristede smagstoner.

Karakteristika

Farve

Dybsort til kulsort

Mundfølelse

Medium til fyldig krop med blød, cremet tekstur

ABV (Alkoholprocent)

4.0-8.0%

IBU (Bitterhed)

25-60

Aromaer

Ristet kornKaffeMørk chokoladeKaramelBrændt toast

Smagsnoter

Ristet maltKaffeBitter chokoladeKaramelCremede tonerTør finish

Historie

Stout udviklede sig fra porter i 1700-tallets London. Navnet 'stout' henviste oprindeligt til en stærkere version af porter ('stout porter'). Den irske stil, Guinness, blev den mest berømte stout i verden efter Arthur Guinness begyndte at brygge den i Dublin i 1759. Under første og anden verdenskrig blev Imperial Stout populær som eksportvare til russiske hoffet. I dag oplever stout-stilen en renæssance med craft beer-bevægelsen, hvor bryggere eksperimenterer med forskellige varianter og smagsprofiler.

Madparringer

KødGryderetterChokoladedessertØstersKraftige osteBBQ

Servering

Serveringstemperatur

10-13°C

Glastype

Pintglas, Tulipanglas eller Snifter

Undertyper

Irish Dry StoutMilk StoutOatmeal StoutImperial StoutOyster StoutCoffee Stout