Porter er en mørk ale med moderate til kraftige aromaer af ristet malt, chokolade og kaffe. Opfundet i London i begyndelsen af 1700-tallet, blev porter den første industrielt producerede ølstil og var ekstremt populær blandt arbejderklassen. Den er lettere end stout men stadig fyldig og kompleks. Moderne porters varierer fra baltiske versioner med højt alkoholindhold til lettere amerikanske fortolkninger med humlebetoning.
Karakteristika
Farve
Mørk brun til næsten sort
Mundfølelse
Medium krop med moderat kulsyre
ABV (Alkoholprocent)
4.0-6.5%
IBU (Bitterhed)
18-35
Aromaer
Smagsnoter
Historie
Porter blev skabt i London omkring 1720 som en blanding af forskellige øl. Navnet kommer fra havnearbejdere ('porters'), som var særligt glade for stilen. På sit højdepunkt i 1800-tallet var porter verdens mest populære øl og blev eksporteret globalt. Stilen faldt i popularitet i 1900-tallet men er genopstået med craft beer-bevægelsen. Baltic Porter, en stærk variant fra Østersøen, blev særligt populær i Polen, Litauen og Estland.
Madparringer
Servering
Serveringstemperatur
10-13°C
Glastype
Pintglas eller Tulipanglas