Weissbier, også kendt som Hefeweizen, er en traditionel bayersk hvedeøl med karakteristiske aromaer af banan og nellike. 'Weiss' betyder hvid, og henviser til øllets lyse, uklare udseende fra den ufiltrerede gær. Stilen er kendetegnet ved sin høje andel af hvedemalt (mindst 50%), overgæring og en forfriskende, frugtig smagsprofil. Weissbier er en af Tysklands mest populære ølstile og nydes traditionelt i høje glas med en citronskive.
Karakteristika
Farve
Lys strågul til dyb gyldenbrun
Mundfølelse
Medium krop med høj kulsyre og cremet skumkrone
ABV (Alkoholprocent)
4.3-5.6%
IBU (Bitterhed)
8-15
Aromaer
Smagsnoter
Historie
Weissbier har sine rødder i Bayern, hvor hvedeøl har været brygget siden middelalderen. I 1520'erne fik den bayerske adel monopol på at brygge hvedeøl, hvilket gjorde det til en eksklusiv drik. Det kongelige bryggeri Hofbräuhaus i München blev berømt for sine weissbier. I 1872 overtog bryggeriet Schneider & Sohn retten til at brygge weissbier og har siden været en af stilens førende producenter. I 1960'erne oplevede weissbier en renæssance og er i dag en af Tysklands mest populære ølstile.
Madparringer
Servering
Serveringstemperatur
6-8°C
Glastype
Weizenglas (højt, slankt glas)