🍺

Lager

Bayern, Tyskland (middelalderen)

Lager (Bundgæret)

Lager er en bundgæret øl, der lagres ved lave temperaturer. Navnet kommer fra det tyske ord 'lagern', som betyder 'at opbevare'. Lager er verdens mest populære øltype og omfatter stilarter som Pilsner, Helles, Dunkel og Bock. Kendetegnet for lager er dens rene, crisp smag med balanceret malt og humle. Den lave gæringstemperatur giver færre frugtige estere og en mere subtil smagsprofil sammenlignet med ale.

Karakteristika

Farve

Strågul til brunlig (afhængig af type)

Mundfølelse

Let til medium krop med moderat til høj kulsyre

ABV (Alkoholprocent)

4.0-6.0%

IBU (Bitterhed)

8-35

Aromaer

Ren maltKornLet humleBrødSød korn

Smagsnoter

MaltrigRenCrispBalanceretLet sødmeTør finish

Historie

Lager opstod i Bayern i middelalderen, hvor bryggere lagrede øl i kolde bjerghuler. Opdagelsen af bundgær (Saccharomyces pastorianus) i 1800-tallet revolutionerede ølbrygning. Med kølemaskiner i slutningen af 1800-tallet kunne lager brygges året rundt og spredte sig globalt. Danske bryggerier som Carlsberg spillede en central rolle i udviklingen af moderne lagerteknikker. I dag udgør lager over 90% af verdens ølproduktion.

Madparringer

PizzaPastaStegt kyllingKolde forretterMilde osteLette retter

Servering

Serveringstemperatur

4-7°C

Glastype

Pokal, Højt glas eller Steinkrug

Undertyper

HellesDunkelBockDoppelbockMärzenVienna Lager