Lager er en bundgæret øl, der lagres ved lave temperaturer. Navnet kommer fra det tyske ord 'lagern', som betyder 'at opbevare'. Lager er verdens mest populære øltype og omfatter stilarter som Pilsner, Helles, Dunkel og Bock. Kendetegnet for lager er dens rene, crisp smag med balanceret malt og humle. Den lave gæringstemperatur giver færre frugtige estere og en mere subtil smagsprofil sammenlignet med ale.
Karakteristika
Farve
Strågul til brunlig (afhængig af type)
Mundfølelse
Let til medium krop med moderat til høj kulsyre
ABV (Alkoholprocent)
4.0-6.0%
IBU (Bitterhed)
8-35
Aromaer
Smagsnoter
Historie
Lager opstod i Bayern i middelalderen, hvor bryggere lagrede øl i kolde bjerghuler. Opdagelsen af bundgær (Saccharomyces pastorianus) i 1800-tallet revolutionerede ølbrygning. Med kølemaskiner i slutningen af 1800-tallet kunne lager brygges året rundt og spredte sig globalt. Danske bryggerier som Carlsberg spillede en central rolle i udviklingen af moderne lagerteknikker. I dag udgør lager over 90% af verdens ølproduktion.
Madparringer
Servering
Serveringstemperatur
4-7°C
Glastype
Pokal, Højt glas eller Steinkrug