Rauchbier (røgøl) er en traditionel tysk lager brygget med røget malt, der giver øllet sin karakteristiske røgede smag. Stilen er især forbundet med byen Bamberg i Franken, hvor bryggerierne Schlenkerla og Spezial har brygget Rauchbier i århundreder. Røgsmagen kommer fra malten, der tørres over bøgetræsild. Rauchbier smager som BBQ i en flaske - ikke for alle, men elsket af dem der værdsætter dens unikke karakter.
Karakteristika
Farve
Ravgylden til mørk brun
Mundfølelse
Medium krop med moderat kulsyre
ABV (Alkoholprocent)
4.8-6.0%
IBU (Bitterhed)
20-30
Aromaer
Smagsnoter
Historie
Før moderne maltproduktion var det meste malt røget, da det blev tørret over åben ild. I takt med at nye tørringsmetoder blev udviklet i 1700-1800-tallet, forsvandt røgsmagen fra de fleste øl - undtagen i Bamberg, hvor traditionen blev bevaret. Brauerei Heller (Schlenkerla) har brygget Rauchbier siden 1678. I dag er Bamberg kendt som 'Røgøl-hovedstaden' med flere traditionelle Rauchbier-bryggerier.
Madparringer
Servering
Serveringstemperatur
7-10°C
Glastype
Pokal eller Steinkrug