Hjem/Øltyper/Kölsch
🍺

Kölsch

Köln (Cologne), Tyskland

Ale (Overgæret)

Kölsch er en lys, forfriskende ale fra Köln i Tyskland, der har karakteristika af både ale og lager. Brygget med ale-gær ved varme temperaturer men koldt lagret som en lager, er Kölsch kendt for sin rene, crisp smag og subtile frugtige aromaer. Navnet er geografisk beskyttet, så kun øl brygget i Köln-regionen kan lovligt kaldes Kölsch. Kölsch serveres traditionelt i smalle, cylindriske 0,2L glas kaldet 'Stange'.

Karakteristika

Farve

Lys strågul til gylden

Mundfølelse

Let til medium-let krop med moderat til høj kulsyre

ABV (Alkoholprocent)

4.4-5.2%

IBU (Bitterhed)

18-30

Aromaer

Ren maltLet frugtSubtil humleBrødFrisk

Smagsnoter

CrispLet maltrigSubtil frugtBalanceretTør finish

Historie

Kölsch udvikledes i Köln i begyndelsen af 1900-tallet som svar på pilsner's voksende popularitet. Lokale bryggere ville bevare ale-traditionen men tilpasse den til moderne smag. I 1918 blev navnet 'Kölsch' første gang brugt. Efter Anden Verdenskrig blev stilen mere standardiseret. I 1986 oprettede de 24 bryggere i Köln Kölsch Konvention, der beskytter navnet geografisk. Kun medlemmer af denne forening kan brygge ægte Kölsch. Uden for Tyskland brygges 'Kölsch-style' ale.

Madparringer

CurrywurstLette salaterFiskKyllingMilde osteAsiatisk mad

Servering

Serveringstemperatur

5-7°C

Glastype

Stange (cylindrisk 0,2L glas)

Undertyper

Traditional KölschAmerican Kölsch-style